Almadrava Rock


     La història del rock català als Poblets comença l’any 1986, quan en aquells temps els festers anuncien, un dimecres 3 d’agost de 1986: "A les 24:00 h es convoca al poble al carrer Sant Josep per al Gran Concert de Pop-Rock a càrrec de Remigi Palmero i Bustamante amb els seus grups".


Remigi Palmero és un cantant i guitarrista valencià, pioner -junt amb Pep Laguarda i Juli Bustamante- de l'anomenat rock mediterrani

    Des d'aquesta data, no ha passat un sol estiu en què la localitat alacantina no celebrés una sessió en directe amb grups de pop i rock en català.

      Aquella fou una data molt important en la història musical dels Poblets i de la Marina Alta. Any rere any, van  celebrar aquest esdeveniment, el qual va progressar  fins a convertir-se en l’Almadrava Rock.

       El 1990 els festers porten per primera vegada un grup de rock de fora del País Valencià: la Companyia Elèctrica Dharma, a més del conjunt valencià Carraixet.



     En 1991 tornen a encapçalar el cartell del Concert de Rock grups punters de Catalunya com foren els Kirsch i U-tòpics acompanyats dels valencians Al Tall. Als Poblets assistien a fer els seus concerts els grups capdavanters del Rock Català.



     Al 1994, una vegada consolidada a la comarca aquesta nit de música en català, li van posar per nom Nit De Rock als Poblets. Aquell any s’apostà pel nou rock que estava sorgint al País Valencià. Vingueren els Rotovator, 4000 Som Prou i Bajoqueta Rock.



4000 som prou (Rafelbunyol) i Bajoqueta Rock

    L’any 1995 l’oferta es diversificà en dos dies: divendres 4 d’agost, on hi hagué un recital de Maria del Mar Bonet i el dissabte, on la Nit de Rock portà a Jaume Escala i a Cap de Trons.



      Al 1996 van celebrar el 25 aniversari de la unió dels Poblets, que abans eren Setla-Mirarrosa i Miraflor. Aquest any la comissió decidí, donada la importància de l’esdeveniment, celebrar dos concerts. El 3 d’agost la Nit de Rock es realitzà amb els grups Glaucs i Sau, on s'ajuntà l'experiència de Sau i amb la nova sang del Glaucs. El 9 d’octubre Lluís Llach ens mostrà el seu treball "Un Pont de Mar Blava".




       Al 1998 la comissió portà la Gira Positiva dels Lax’n’Busto, als Glaucs i Metall i So.

      En 1999 el que havia estat un concert al carrer San Josep, es convertí en un macrofestival de rock català, el més important dels festivals dels Països Catalansco, el qual passa a anomenar-se l’Almadrava Rock 99. A les 21:30  hores, a l'esplanada situada al costat del llit del riu Girona, va començar a actuar el primer dels sis grups en cartell, Sant Gatxo. Allí s’han ajuntat gent de totes les comarques: de la Marina, del Comptat, de Castelló, de Xàtiva, de Girona, de València... Quan més gent hi ha, surt Sopa de Cabra, i milers de persones coregen els seus èxits. Alguns parlen que allí hi ha set mil persones.

     Arturo Ruiz diu que el cel va estar a punt d'enviar a l'oblit tot el relat: hores abans del concert, va començar a ploure i el fantasma de la suspensió va començar a planejar sobre l'Almadrava, com ja va passar l'any passat. La climatologia, al final, va concedir la seva treva, tot i que la pluja va tenir també el seu efecte benigne: molts dels espectadors que des de València i des d'altres zones havien previst desplaçar, es van abstenir al final pel mal temps: aquesta circumstància va evitar que l'aglomeració de espectadors desbordés a l'organització per manca d'espai.



Primeres hores del concert. Foto Ernest Weber


      No hi va haver col·lapse. Van actuar Pinka, Obrint Pas, Skaband Malanjunça, Ja t'ho diré, Sopa de Cabra... El redactor del diari Información Arturo Ruiz escriu que sobre la una del matí es va acostar a una de les barres per demanar una copa i qui la va servir va ser l'alcalde, Salvador Sendra. Quan el grau d'implicació és tan alt, els resultats són satisfactoris: no es van produir incidents, van recolzar l'acte més de trenta persones: Policia Local Dels Poblets, Protecció Civil i alguns membres de la Policia Local del Verger. 




Almadrava Rock '99



Vicent X. Contrí

      El 2000 Vicent X. Contrí (manager de Munlogs) va ser nomenat director de l’Almadrava Rock. Aquest any van actuar Pep Sala de Vic, Munlogs (Alboraia), Arròs Caldós (València), Atzukak (Ontinyent), Oscar Briz (l'Alcúdia) i Fora des Sembrat (Mallorca). El català Pep Sala va presentar el seu àlbum Nascuts en la boira, editat després de la tràgica desaparició de la seva popular banda Sau. 




Almadrava Rock 2000


Pep Sala i Munlogs 


Arrós Caldós i Atzukak



Oscar Briz i Fora Des Sembrat

     L’Any 2001 començà el festival amb un Correfocs durant la primera nit. L'Aplec de Dolçainers i Tabaleters, que ja es va realitzar l'edició anterior, es deixà per a la vesprada del segon dia. El 27 de juliol, a les 24.00 h. Obriren el festival l'Almadrava Rock 2001, el conjunt de la Vall de Gallinera A ser possible, seguits dels Whixky’ns (Reus), Brams (Berga, El Berguedà) i Ki Sap (Benifaió, La Ribera Alta). La nit del 28 de juliol van actuar Ocults (Mallorca), Pinka (Xàbia, La Marina Alta), Lax’n’Busto (El Vendrell, El Baix Penedès) i Bajoqueta Rock (Riba-roja de Túria).




El conjunt de la Vall de Gallinera A ser possible 




Almadrava Rock dels Poblets (22 juliol 2000)      

      L’any 2002 van actuar grups com Ocults, que van engegar un concert potent i entregat que van continuar amb força al xabiers Pinka, Lax’N’Busto i Bajoqueta Rock. 



      L'Almadrava Rock 2003 van actuar els gironins Van de Kul, els Cheb Balowski i els Dr.Calypso, els quals van estrenar el seus nous treballs discogràfics i els Tinc Ladilles. El dissabte 26 van actuar el mallorquí Joan Toni Skarabat, de l'ex-Sopa Gerard Quintana, els valencians Munlogs i Lilit. En aquest festival van actuar bandes de diferents estils, des del pop, al rock passant per l'ska, el rocksteady o la fusió.

      Des de l'any 2004, amb l’entrada al govern de l’Ajuntament del Partit Popular, canvia l’orientació del festival i també el nom, passant-se a dir Almadrava Pop Rock, on van grups novells de la comarca i del territori valencià, així com a grups de rock d’Espanya.

      La decisió de l’ajuntament va ser comentada pels productors de l'Almadrava Rock, Isabel Moreno i Vicent Xavier Contrí, van dir que l'equip de govern de l'Ajuntament dels Poblets format pel Partit Popular i el Partit Independent de Residents Europeus va decidir acabar amb la continuïtat del festival de rock en valencià. Els productors recalcaren que durant les cinc edicions que s'havien realitzat fins a l'any 2003, amb milers d'assistents cada any, va suposar una repercussió mediàtica que va servir per a promocionar el municipi. Segons ells, el treball de la gent jove i els membres de les associacions van fer possible que Els Poblets fora la capital musical del País Valencià, durant els últims anys. 





      L’any 2005, els dies 29 i 30 de juliol, va tindre lloc la primera edició del "Rock a la mar" a Dénia (Marina Alta). "Rock a la mar" és el nou nom del festival anteriorment conegut com Almadrava Rock, referent dels festivals musicals al País Valencià. Al port de Dénia, junt a la platja de la Punta del Raset, actuaran els vuit grups dels Països Catalans que durant dues nits seguiran el camí que l'Almadrava havia deixat: La Gossa Sorda, Pinka, Fora des Sembrat i Lax'n'Busto.


Almadrava Rock dels Poblets (22 juliol 2000) 2a part



La Gossa Sorda, el conjunt pegolí utilitza els ritmes de rock, punk, reggae y ska, entre d’altres, per a donar suport a unes lletres reivindicatives que ataquen la injustícia i les discriminacions socials.

       Aquest mateix any va tindre lloc el tradicional Aplec dels Ports que se celebra des de 1978 i que va tindre lloc a Morella. El festival de Dènia, el nou Rock a la Mar, heretava l’esperit de l’Almadrava Rock que durant uns anys es va celebrar a Els Poblets.

      L’Aplec dels ports va obrir amb un concert de Lluís Llach i Feliu Ventura a la Plaça de Bous i, desprès, al camp de futbol, van oferir un concert amb un seguit de grups com Quatre Gats, Alimanya, La banda Papa Joan, Igitaia i diversos Djs de la comarca. Per finalitzar el divendre, a les 12 de la nit, actuaren els Lax’n’Busto a l’Albereda. El dissabte actuaren Aluminosis, Los Draps, Culs Cults, Pepet i Marieta i Lílit, a la nit  ho feren Obrint Pas, Whiskyn’s i Fora des Sembrat.

      Al mateix temps, però dissabte i diumenge, al port de Dènia actuaren Fora des Sembrat, Cheb Balowski, Sva-Ters i Gàtaca, mentre que el diumenge ho van fer Skalissai, grup amb gent de Xaló, Lliber i Benissa; Pinka, Lax’n’Busto i La Gossa Sorda



Skalissai, grup amb gent de Xaló, Lliber i Benissa

     Després d'anys d'impediments per part de les autoritats portuàries de Dénia i de conflicte permanent, l'any 2007 el Festacarrer va buscar aixopluc a la Xara.


Almadrava Rock 2003



      Desprès de la desaparició de l’Almadrava Rock (Els Poblets) i del Rock a la Mar (Dénia) i el Festacarrer (Ondara) l’Ajuntament de Benissa convocà l’any 2009 el Festaborigen amb l’actuació de Soul Atac, Rapsodes, Skalissai, que presentarà el seu nou disc "Mentre la terra dorm", i el grup guanyador del Concurs Aborigen, Odi. Any d’arrere any tots els grups de música amateurs d'arreu del país poden concursar per una plaça al Festaborigen, el festival de música en valencià a la mar que pretén ser el referent al sud del País Valencià després de la desaparició dels esmentats festivals.  



NOTA:
Són necessàries les col·laboracions amb l'objectiu d'acabar amb la història del Almadrava Rock. Si envieu material -fotos, escrits- seran publicades amb el vostre nom a aquesta pàgina

Comentaris

Entrades populars