El clot de la Mare de Déu de Pollença

      A Pollença va estar l'encomana templera (avui “cafè Espanyol”). En la seva església templera de Santa Maria dels Àngels podem contemplar un enorme ull mandèlic. Al final de la plaça comença una interminable escala que puja pel calvari fins el Puig del Temple. També cal visitar el Castell Dels Templers, en realitat, un enorme talaiot, i una cova artificial (Cova de Son Sant Martí, l'Alcúdia) amb grafits parcialment esborrats que representen naus probablement dels "frares" que arribaven a aquell port.


Escalinata del calvari de Pollença. Foto: Tienesplaneshoy

     El clot de la Mare de Déu, segons explica la llegenda, va ser el lloc on al voltant del segle XIV, Flor Ricomana, Simona i Dolça, tres devotes dones que complien penitència a la finca de Can Sales, propera al poble de Pollença, van observar com s'il·luminava la muntanya durant la posta de sol, especialment els dissabtes, dies consagrats a la Verge Maria. De seguida es va propagar la notícia entre la gent del poble, que va pujar en processó fins al lloc i va descobrir una imatge de la Mare de Déu; com no podia ser d'una altra manera, les dones de Can Sales es van traslladar a la muntanya i van crear la primera comunitat eremítica femenina de Mallorca.


Cova de Son Sant Martí, l’Alcúdia. Foto: UEP! Coses de la nostra terra

     A l’entrada de l’Alcúdia, a prop de les muralles renaixentista, trobem l’única ciutat romana de l’illa –Pol·lèntia- fundada l’any 123 a.n.e. fundada pel conqueridor de l’illa Quint Cecili Mètel. La colònia, sempre segons càlculs aproximats, comptaria amb uns 4.000 habitants. Es tractaria d’una petita urbs si la comparem amb altres de l’òrbita romana del moment, però a Mallorca seria un nucli de població densament poblat. La ciutat tindria dues funcions principals: la de port comercial i la de port militar. Seria un enclavament estratègic per al control de les rutes marítimes que connectaven la península Itàlica i la península Ibèrica, essent Mallorca un enclavament estratègic. 



La ciutat romana de Pol·lèntia. Foto: Via Gallica
 

Comentaris

Entrades populars