Cangas de Onís



      És la capital de l'antic regne d'Astúries amb Don Pelayo, amb el bell riu Sella i amb multitud de parcel·les de verdes pastures. A la capital, a l'altre costat del riu, trobem la capella de la Santa Creu, reconstruïda al segle XVII, que s'aixeca sobre un antic dolmen que podem veure per l'obertura del pis que comunica amb la cripta.


Capella de la Santa Creu (Cangas d'Onís).  Foto: Gonçal Vicens Bordes


Dolmen de la Santa Creu (Cangas d'Onís). Foto: Gonçal Vicens Bordes

     A l'entrada de la capella hi ha un baix relleu que representa una creu-arbre que se sosté sobre una mitja lluna. Tot i que la interpretació oficial sosté que simbolitza el triomf del cristianisme sobre l'Islam, per a molts en realitat és l'Arbre de la ciència dels antics cultes lunars, aquells en què es adorava a un Gran Mare i de la qual tant hem parlat a La Velleta Verda.



La creu-arbre que se sosté sobre una mitja lluna. Foto: Gonçal Vicens Bordes

2. Monestir de Sant Pere de Villanueva.

    Si arribem a Cangas de Onís per la costa, res més passar Arriondas, trobarem el monestir de Sant Pere de Villanueva, els capitells contenen una de les millors representacions iconogràfiques de l'amor cortès, res d'erotisme. El curiós és que aquestes representacions sempre apareixen al costat d'una construcció que s'albira al fons, la qual cosa reflecteix la importància esotèrica que donaven els picapedrers a l'arquitectura com a mètode per arribar al coneixement total, segons Atienza.

  
Monestir de Sant Pere de Villanueva. Foto: Oscar Tejado


Comiat del Rei Favila Monestir de Sant Pere de Villanueva. Foto: Gonçal Vicens Bordes

3. La Cova del Buxu

      La carretera de Cardes a Panes és una impressionant carreta que travessa els pics d'Europa i ens conduirà a Cabrales. Però abans, haurem de apropar-nos a la Cova del Buxu, en Cardes. Els seguidors de la Mare Terra consideren aquesta cova com un santuari on es practicava l'antiga religió. Està plena de gravats i dibuixos abstractes de l'època solutriana, que representen escenes de caça i trampes de caçadors segons els prehistoriadors.

 
Cova del Buxu. Foto: Gonçal Vicens Bordes

      No obstant això, Atienza, sosté que són els símbols utilitzats en les antigues cerimònies d'iniciació, són "signes equivalents als que avui s'utilitzen en el món de la física o de les matemàtiques" (Atienza). En realitat, la cova també tenen imatges naturalistes del paleolític i gravats d'animals, com els cavalls.


Representacions naturalistes del Paleolític. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Cavalls gravats a la Cova del Buxu. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Cova del Buxu. Foto: Gonçal Vicens Bordes

     La proximitat de les coves cantàbriques al mar indica el lloc de procedència dels mestres del coneixement arcaic.

Comentaris

Entrades populars