Passa al contingut principal

La nova religió i les creences ovnis, esperits i la ciència ficció

     Massa hem parlat a La Velleta Verda de religió. Els pensadors materialistes situen en la cúspide de l'evolució del pensament la Ciència, inseparable d'una visió atea. Les religions són per a aquests pensadors maneres erronis de comprendre, malalties del pensament susceptibles de ser curades. Així l'estudi de les religions, fins i tot en els nivells universitaris, tindria la finalitat pràctica de servir per vèncer-les i no caure en les seves trampes.


      Hi ha homes que creuen en qualsevol cosa que consideren estranya o misteriosa i, per això, divina. Altres adoren un ésser superior, però tots ells pensen que la religió és veritable, que les religions tenen algun tipus de veritat.


       No obstant això, els que no creuen en l'existència de res diví diran que les religions són falses, justificant la seva existència per motius psicològics (l'esperança que ofereix als creients), o sociològics (com un engany de la classe dominant per mantenir sotmès al poble i conservar el seu estatus de poder). No obstant això, per a creients i ateus la religió és una cosa que te a veure amb les coses divines o amb Déu, sigui aquest veritable o imaginari.


       Milions de persones tenen fe -sense investigar, ni haver-lo vist mai- en l'existència d'un Creador al qual anomenen Déu. La seva fe sorgeix de la confiança en la saviesa dels homes religiosos que dirigeixen les seves respectives Esglésies.

      No obstant això, les ments més crítiques postulen la hipòtesi contrària i afirmen que ha estat l'home qui ha creat a Déu en la seva ment i que aquest ésser superior tan sols és el producte de la imaginació humana. Està clar que amb aquesta asseveració no volem dir que l'home hagi construït físicament a Déu, com podria construir un edifici; tampoc fem referència al fet que ho hagi parit, com les dones paren als seus fills. Ens estem referint a una creació de tipus mental, a una idea, que ha sorgit del cervell humà.

        Per que l'home ha creat aquesta idea? Podem contestar que la idea sorgeix de l'interior de la ment humana, perquè allà residia posada per Déu, el qual desitjava que la seva criatura fos capaç de reconèixer el seu creador.

      D'altra banda, podem suposar tot el contrari: que la idea de Déu que ha fabricat el cervell no és més que un producte del funcionament d'aquest òrgan (com la bilis de la fel, la suor de la pell...), que únicament sigui una propietat innata del cervell consistent en la fabricació d'éssers sobrenaturals per explicar coses estranyes, a les que no troba explicació de moment. 

      L'home està familiaritzat amb les coses quotidianes que li resulten transparents; però, al mateix temps, en l'entorn en què viuen, s'observen una sèrie de successos que no poden explicar, perquè tanquen algun secret (sacrum) que desconeixen. Aquestes coses els produïen por, com la mort d'un ésser estimat, que de sobte deixava de moure’s sense que pogueren donar-li una explicació al succés.
     La solució primera i espontània del cervell serà recórrer a l'existència d'éssers sobrenaturals que es manifesten en tots aquests estranys successos i objectes, però que són invisibles i no podem veure amb els nostres ulls. Eixos éssers sobrenaturals produeixen coses que els humans no podem veure per culpa de les nostres limitacions físiques i mentals.Fanatisme religiosos
    No pretenc aprofundir en el tema, però a l'entrada del bloc en la que ens ocupàvem sobre l'origen de la religió vam veure com actuava l'escorça prefrontal del cervell en patir determinats impulsos elèctrics -il·luminant-se o apagant-se- quan s'observava per mitjà d'un SPECT (Tomografia computada d'emissió d'un únic fotó). L'àrea d'orientació del lòbul esquerre requereix informació sensorial per a realitzar els seus càlculs, però si es bloqueja la informació sensorial, la zona es paralitza i evita que el cervell produeixi la distinció entre el jo i la resta del món. Com a resultat, el cervell percep el jo com una cosa interminable i íntimament interconnectat amb tot, una immensitat en la qual tots som germans i parents, un univers d'éssers immaterials...


Lourdes i l’aparició de la Verge

      Aquesta sensació molts la defineixen com "experiència religiosa", procés durant el qual alguns afirmen mantenir contactes i diàlegs amb Déu. El cervell, per tant, és el que crea tots els esperits, dimonis, àngels, monstres que turmenten l'ésser humà, inclosos els ovnis i els monstres de la ciència ficció. D'aquí que consideri que la ciència ficció és una espècie de religió: extraterrestres amb superpoders, robots terrorífics, monstres de l'espai... substitueixen als antics dimonis de l'Edat Mitjana i els monstres que observaven els xamans en els seus viatges extàtics.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La clasificación actual de los seres vivos

En 1969 R. H. Whittaker(1920–1980) propuso el esquema de clasificación que reúne a los seres vivos en los cinco reinos.  Whittaker separó a los hongos en un reino aparte de las otras formas de tipo vegetal, ya que los hongos no podían ser considerados vegetales.


Robert Harding Whittaker (1920–1980)
Esta clasificación está basada en el tipo de organización celular: distinguiendo entre una estructura procariota (su contenido intracelular está esparcido en el citoplasma) o eucariota, con membrana que encierra el núcleo separándolo del citoplasma; en la forma de nutrición: autótrofa por fotosíntesis o heterótrofa por absorción; en la morfología y bioquímica de los organismos sin incluir análisis moleculares ni características evolutivas.

Los cinco reinos (Animalia, Plantae, Fungi, Protista y Monera) según  Whittaker.
     El primero en intentar una clasificación de los seres vivos fue Linneo, quien en 1735 los catalogó en dos reinos: Animales y Plantas. En 1886 Haeckel había dividido a …

Transformismo: Lamarck y Darwin

Dediquemos un momento a analizar las últimas etapas deltransformismo, la teoría de Lamarck y  la teoría de la evolución de Darwin. Hemos seguido sucintamente el artículo Darwin: el genio de los orígenes, publicado en Sin Dioses.Fuente: Sin Dioses

     En 1809, Jean Baptiste Lamarck propone la idea del transformismo en la evolución. Este proceso fue explicado como una progresión continua, desde los organismos más sencillos y pequeños, pasando luego a las plantas y animales más complejos, hasta llegar al máximo de la perfección: el hombre. La teoría evolutiva de Lamarck fue formulada tomando en consideración los siguientes principios evolutivos: existencia de un impulso interno haca la perfección en todos los seres vivos; la capacidad de los organismos para adaptarse a los cambios ambientales y, finalmente, el principio de uso y desuso de los órganos.
La teoría de Darwin se basa en la herencia de los caracteres adquiridos. Darwin regresó de su viaje en 1836 y en sus notas expone tres…

El Mito de Sophia

Vamos por la parte octava del estudio. En gran número de sistemas gnósticos el Eón Sabiduría -Sofía o Acamoth-, juega un papel importante. En algún sentido parece representar el principio femenino supremo, como por ejemplo, en el sistema ptolemaico, en el que la madre de los siete cielos se llama Achamoth, o en el sistema valentiniano, donde se llama Sophia, la Sabiduría de arriba. Para muchos este principio femenino es anterior al mundo noumenal, el de los Eones creados. Así en el sistema arcontiano encontramos una “Madre luz” que vive  más allá de los cielos de los Arcones, y se la conoce como (meter ton panton) la Madre de todo, y otro tanto en la gnosis de Barbelo, donde la fémina Barbelo es la contrapartida del Padre Desconocido, lo que también se da en los Ofitas descritos por Ireneo en Contra las Herejías III.7.4).

La prostituta de Babilonia, un potente argumento que apoya la figura de Barbelo
      En toda la exposición que a continuación veremos, una cosa nos quedará c…