Els Metges de la Pesta

  Yersinia pestis, bacteri de la pesta negra, coneguda com la mort negra: La Pesta. La malaltia infecciosa més letal de totes les conegudes. Una de les plagues bacterianes, més antiga i més virulenta.

      La primera epidèmia de pesta bubònica es remunta a mitjan del 500, coneguda com la Pesta de Justinià. L'epidèmia més gran va ser la mort Negre de l’any 1348. Incapacitats per a oferir una explicació racional del fenomen, els europeus de mitjan del segle XIV van acudir a les interpretacions més pintoresques. Una d'elles, sens dubte molt estesa, consistia a culpar els jueus del mal, acusant-los d'haver enverinat les aigües i corromput l'aire. Contra aquestes creences aparegué les Vitae Paparum Avenionensium, rebutjaven rotundament la idea que els hebreus hagueren propagat el mal. No obstant això, les opinions d'esta font pontifícia sobre l'origen de la pestilència tampoc eren molt lúcides, perquè afirmaven que la mort negra podia tindre la seva gènesi en les constel·lacions o simplement en la posada en marxa d'una venjança divina.


Víctimes de la pesta de Tournai 1348. Manuscrit Annals de Gilles de Muisit (1272-1353), Abbot de Saint-martin, Biblioteca Real Alberto. Brussel·les Després de 1349

     Bandes de cents i a vegades milers de persones es van dedicar a recórrer els diversos països europeus fent penitència i demanant clemència al cel. Anaven en processó, portant encreuaments, orant, escoltant sermons que predicaven alguns membres del moviment i flagel·lant-se, d’on prové el seu nom de Flagel·lants. Aquest moviment va ser clarament herètic, doncs invocaven el socors de la Mare de Déu i dels sants i albergaven en el seu si nombrosos elements místics, però al mateix temps feien una severa crítica a la jerarquia eclesiàstica. El sentit morbós que indiscutiblement hi havia en el moviment anava unit a un anticlericalisme rabiós.


Processó de flagel·lants de Bruges à Tournai, dia de l’Assumpció de 1349 (Bibliographisches Institut, Leipzig).

      Al llarg de la història han mort per la mort negra, més de 200 milions de persones. Desprès d’una pesta els homes supervivents no es tornaven més religiosos, al contrari, només desitjaven festa. Amb la gran mortaldat  molts s’havien enriquit gràcies a les herències i a les successions, i una vegada oblidats els successos passats, s’entregaven a una vida més escandalosa i més desordenada que abans. Pecaven de golafres, només buscaven els festins, el sexe, les tavernes i les delícies en el menjar; es vestien de formes estranyes, inhabituals i inclòs deshonestes. El poble davant de l'excessiva abundància de coses, no volia exercir els oficis habituals, omplien les seves taules amb aliments cars i es vestien amb rics vestits que havien pertangut a nobles ja difuntes.


 Illustration of the Black Death from the Toggenburg Bible (1411)



   La mateixa Església assegurava que la Pesta tenia els seus orígens en una mena de pols estel·lar que provenia de les constel·lacions. No es d’estranyar que Conrad Lycosthenes en su Prodigiorum ac ostentorum chronicon (1557) fera tota una retafila de prodigis que explicaven la pesta: set grans cometes van ser vistos sobre Europa; un era de terrorífica foscor. Un any abans del primer brot de l'epidèmia a Europa, una “columna de foc” va ser registrada sobre el palau papal a Avinyó, França.  Una “bola de foc” va ser observada sobre París; un cometa es va veure a Aràbia en forma d'una biga de fusta amb punta aguda...”

      Segons els estudiosos de les zones empestades, la terrible malaltia va ser precedida de tota mena de tempestats i terratrèmols; de meteors i cometes arrossegant gasos nocius, matant arbres i destruint la fertilitat de la terra... Son molts els testimonis fantàstics sobre l’aparició d’estranys objectes voladors que estaven estenent la malaltia: semblava com si estiguessin arruixant  productes químics o defoliants biològics, doncs molts testimonis asseguraven que queien les fulles dels arbres .

       Al Gener de 1117, un cometa va passar com a exèrcit ardent des del Nord cap a l'Orient, la lluna estava coberta de color roig-sang en un eclipsi, un any després, una llum pareixia més brillant que el sol. Açò va ser seguit per un gran fred, fam, i plagues, de les que es diu que un terç d'humanitat va perir. 


Jueus cremats durant la Pesta Negra de 1348

     El historiador y psicoanalista alemany Johannes Nohl va recopilar molts testimonis com aquestos, publicats en el seu llibre La Mort Negra, Una Crònica de la Plaga (The Black Death: A Chronicle of the Plague, 1926). Segons el Sr. Nohl, almenys 26 “cometes” van ser registrats entre 1500 i 1543. Quinze o setze van ser vistos entre 1556 i 1597. L'any 1618 es van observar vuit o nou. 



    Aquest investigador es va dedicar a bussejar en els textos de l'època per a descobrir com es van enfrontar els hòmens medievals a esta brutal malaltia i va descobrir relats molt sorprenents que giren entorn de dos fets cridaners. Primer, la inusual activitat "celeste" poc abans de deslligar-se una epidèmia i, segon, l'aparició de la malaltia per culpa d'uns "dimonis" o d'una "boira anòmala i nauseabunda".

     Respecte a l'activitat "celeste" els cronicons d'època parlen de l'espectacular albirament de "cometes", sovint viatjant junts sobre els cels en els mesos o setmanes previs a l'aparició de la malaltia. Ja hem vist els relats específics de la "columna de foc" vista sobre el palau del papa en la localitat francesa d'Avinyó, la "bola de foc" sobre París..., però, també relaciona el "raig encès" a Viena o el "cometa amb la forma d'un raig de fusta punxegut" sobre terres àrabs. Les observacions d'aquest tipus de fenòmens extravagants precursors de la desgràcia es van relacionar en alguns casos amb (i ací arribem al màxim interessant) l'aparició d'uns "diables" de "aspecte humà" però aparença "horrorosa" i "vestits de negre" que van ser vistos per moltes persones en els voltants de les poblacions on poc després apareixia la pandèmia. Nohl arreplega per exemple un cas succeït en 1559 en Brandenburgo, Alemanya, on aquestos sers van utilitzar "llargues dalles amb què tallaven l'avena, amb la qual cosa el cruixit dels seus apers es podia sentir a molta distància, encara que l'avena quedava en peu". És a dir, que no estaven tallant l'avena. Què feien llavors: arruixar-la? I amb què? Els més fantàstics i, sense cap demostració científica, afirmaran  que les “dalles” pogueren haver sigut llargs instruments dissenyats per a fumigar verí o gasos carregats de gèrmens, perquè immediatament després, es va deslligar un greu brot de pesta en la ciutat.

     El relat es repeteix en nombrosos punts d'Europa: "sers diabòlics i horribles" vestits de negre i en grups d'entre deu i vint d'ells porten amb si "dalles", "graneres" i fins a "espases" amb les que "agranen" o "colpegen" camps i cases on a continuació apareix la pesta. És fàcil imaginar el pànic que s'apoderava d'aquelles gents quan veien aparèixer a qualsevol foraster disposat a segar les seves vides com se segava les messes. De fet, la por que van inspirar va ser justament el que va crear eixa icona de la Mort de què abans parlem.

      I quan no apareixien aquestos monstres (o de vegades coexistint amb ells), altres registres històrics arreplegats per Nohl ens parlen d'eixa boira pudenta que va ser la que va causar molts dels casos de la pandèmia, com quan "durant tot l'any de 1382 no va haver-hi vents i l'aire es va tornar putrefacte. La malaltia va brollar i la pesta no passava d'un a un altre home sinó que cada una de les seves víctimes va morir per respirar-la directament de l'aire". Esta boira letal arribava des d'Orient, segons els testimonis: des de Xina, Índia i Pèrsia, però es manifestava a Praga, a Xipre, a Alemanya, a Hongria, en totes parts...

       Qui van ser eixos "diables" que van inspirar eixa tenebrosa (i incerta) imatge de la Mort fa més de 600 anys, tan tremebunda que avui encara ens impressiona? Què eren realment les "dalles" que portaven? Tenien relació directa amb la boira "pàl·lida i pestilent"? I amb els "cometes" albirats?

      El Sr. Nohl fa èmfasi en la connexió que van percebre les persones entre els “cometes” i les subsegüents epidèmies: l'any 1606 després que va ser vist un cometa, una plaga general va travessar el món. En 1582 un cometa va portar una plaga tan violenta sobre Majo, Praga, Thuringia, els Països Baixos, i altres llocs. En Thuringia es va portar a 37,000 víctimes i en els Països Baixos 46415.

     Quan a la llum del sol i a la de la lluna van ser vistos un bonic arc iris, i una biga ardent que cobria amb les seves ales l'església de Santa Estefania, li va seguir una violenta epidèmia a Àustria, Suàbia (Schwaben), Augsburg, Wuertemberg, Nueremburg, i altres llocs emportant-se a sers humans.

      L'arribada de la plaga, a vegades es va reportar un segon fenomen: l'aparició d'aterridores figures semblants a humans vestits de negre. Eixes figures, sovint van ser vistes en els afores d'un poble o caseriu, i la seva presència assenyalaria el brot quasi immediat d'una epidèmia. Un resum escrit en 1682 compta la visita d’uns homes negres,  un segle abans, a Brandenburg, quan l’any 1559 van aparèixer homes horribles, al principi, quinze, i després només es van veure dotze. Els primers tenien al costat de lss seves anques petits caps, els altres cares tenebroses i llargues dalles amb què tallaven en els camps d’avenes, doncs el xiulet de les dalles es podia sentir a gran distància, però les avenes continuaven estant dret.  Quan una quantitat de gent va eixir corrent per a veure’ls, ells van continuar segant. La visita dels estranys homes als camps de l'avena va ser prompte seguida per un sever brot de la plaga a Brandenburg. 

Açò significaria que les persones dels pobles van interpretar malament el moviment de les “dalles” com si estigueren tallant les avenes quan, de fet, els moviments eren actes per a arruixar aerosols en el poble. 

     Semblants homes vestits de negre van ser reportats a Hongria:

      “... l'any de Crist 1571 es va veure en Cremnitz, en els pobles muntanyesos d'Hongria, en el dia de l'Ascensió, a la vesprada, amb gran pertorbació per a tots, aparèixer sobre la muntanya Schueler molts genets negres, i l'opinió prevalent va ser que els turcs estaven fent una correguda secreta, però van desaparèixer ràpidament de nou, i a partir d'açò va brollar una rabiosa plaga en el veïnat”.

      Homes estranys vestits de negre, “dimonis,” i altres aterridores figures van ser observades en altres comunitats europees. Les tenebroses criatures van ser observades sovint portant llargues “graneres” “dalles” i “espases” que eren usades per a “agranar” o “tocar” les portes de les cases del poble. Els habitants d'eixes cases van caure malalts poc després amb la plaga. Totes aquestes descripcions en recorden les lluites  que descriu Ginzbur en la seva Història nocturna, referint-se al bruixots abjasos i ossetes. En general,  aquestes histories fan referència a les lluites extàtiques per la fertilitat , que junt al culte de les seguidores de Diana, son les restes d’una antiga religió de la Deessa Mare. Si vos interessa aquest tema jo el tracte extensament en aquest blog. Les bruixes i la cacera de bruixes seria el resultat final d’aquesta trista història.

      Esta connexió va ser establerta en el cas de la Mort Negra, com ens diu el Sr. Nohl: l'origen de la plaga va ser en Xina, es diu que allí va començar a fer mal l'any 1333, després d'un terrible plovisqueig que emetia un tremenda pudor infectant l'aire. Una de les cròniques de l’època ens  diu que la plaga no es va estendre de persona a persona, sinó que era contreta respirant l'aire mortalment pudent:

      “... Durant el tot de l'any de 1382 no va haver-hi cap vent, i per consegüent l'aire es va tornar pútrid, per la qual cosa va brollar una epidèmia, i la plaga no va passar d'un home a un altre, però tots els que van morir d'ella ho van rebre directament de l'aire”.

      Informes de “plovisquejos” i boires mortals i “pestilents” van vindre de totes parts del món infectats amb la Plaga. Una crònica de Praga descriu l'epidèmia en Xina, Índia i Pèrsia; i l'historiador florentí Matteo Villani, quan la plaga va assotar Florència, ens va retransmetre un relat de terratrèmols i boires pestilents d'un viatger que venia d’Àsia. El mateix historiador continua:

      “Un incident semblant de terratrèmols i boires pestilents va ser reportat a Xipre, i es va creure que el vent havia sigut tan verinós que els homes van ser derrocats i van morir d'això”. Ell agrega: “relats alemanys parlen d'un plovisqueig (o boira) de forta i vil olor que va avançar des de l'Est i es va estendre sobre Itàlia”. L'autor diu que en altres països: “... les persones estaven convençudes que podrien contraure la malaltia per la pudor, o inclòs, com a vegades va ser descrit, realment veien passar la plaga pels carrers, com una pàl·lida boira”.

      Ell resumeix, prou dramàticament, el fenomen afirmant que la mateixa terra pareixia en estat de convulsió, estremint-se i escopint, posant avant vents fortament verinosos que destruïen animals i plantes i cridaven a eixams d'insectes a la vida per a completar la destrucció.

      Altres escriptors fan eco d'esdeveniments semblants. Un periòdic de 1680 va informar aquest curiós incident: “Entre Eisenberg i Dornberg, trenta fèretres fúnebres, tots coberts amb tela negra van ser vistos desfilar en ple dia, entre ells en un fèretre, un home de negre estava dret amb una creu blanca. Quan aquestos van desaparèixer, es va formar un gran calor, tant que la gent d’aquest lloc a penes podien resistir-ho. Però quan es va posar el sol, ells es van sumir en gran pertorbació. Després d'açò va entrar l'epidèmia en Thuringia i en molts llocs”.

      Les cites de Johannes Nohl  semblen inesgotables. Si vos interessen podeu consultar el seu llibre, on veure que descriu com més al sud, a Viena, tampoc estaven lliures d’aquestos mals: “... els plovisquejos amb mal aroma són culpades, com indicatiu de la plaga, i d'estos, de fet, alguns van ser observats la passada tardor”. Directament del poble de d'Eisleben, assolat per la plaga, aconseguim aquesta entretinguda, i potser exagerada noticia dun periòdic, publicada el 1 de setembre de 1682:

     “En el cementiri d'Eisleben en el 6 inst. [?] a la nit, va ser notat el següent incident: quan durant la nit, els soterradors estaven treballant de valent, excavant trinxeres, ja que en diversos dies havien mort vuitanta o noranta persones, de sobte van observar que l'església del cementiri, especialment el púlpit, va ser il·luminat per una brillant llum com si fóra del sol. No obstant això, al voler arribar allí, van penetrar una foscor molt negra i profunda, després s’omplí el cementiri una espessa boira, que ells a penes podien veure's entre si, per la qual cosa van prendre aquestos successos com un mal presagi. Així, de dia i de nit es veien mals esperits espantant a la gent, donyets somrient-los obertament i colpejant-los, però també molts fantasmes i espectres”.

      La mateixa història del periòdic agrega després:

      “Quan Magister Hardte va expirar en la seva agonia, es va veure que un fum blau va sortir de la seva gola, i açò en la presència de la mort; el mateix ha sigut observat en el cas d'altres que expiraven. De la mateixa manera es podia observar el fum blau pujant dels baguls de les cases dels habitants d'Eisleben que havien mort. En l'església de sant Pere es podia observar el fum blau dalt, prop del sostre”. Al final, el poble va ser exterminat per la pesta.


     No vull estendrem més en aquestos sussuïts. Només cal recordar que el seu nom causava paüra durant l'edat mitjana. Per a combatre-la van aparèixer els anomenats Metges de la Pesta, abillats amb un màscara amb pic d'au, una màscara de gas primitiva, que contenia en el seu interior perfums, a manera de filtre contra la fetidesa que emanava dels empestats. Les màscares foren dissenyades per a protegir-los de la putrefacció de l'aire, el qual va ser vist com la causa de la infecció. No eren metges o cirurgians experimentats, eren coneguts com a municipals o "doctors de la comunitat de la pesta". A França i a Holanda els metges  de la pesta sovint no tenien la formació mèdica i es coneix com "empírics". En un cas, un metge de la pesta havia sigut un venedor de fruita abans del seu ocupació com metge. Les seves possibilitats de supervivència en els temps d'una epidèmia de pesta eren escasses.


Doctor Schnabel Von Rom, gravat de Pablo Fürst de 1656

       A Milà, l’any 1630, l’espant es va estendre per la ciutat, i tot individu que per la seva vestimenta o la seva llengua semblara estranger, era detingut i portat a la presó, sospitós de ser Untador. Doncs en aquesta ciutat es pensava que la pesta es contagiava per contacte d’una substància groga, que semblava greix, amb la qual s’empalustraven les banques de les esglésies. Però a cap untatori li se va poder provar-se tan nefast delicte. Experiències realitzades en gossos, sota la direcció del metge Settala, amb la substància suposadament untada -una espècie de sabonet apegalós- van presentar resultats negatius. Però el mal estava fet i va començar una sinistra cacera d’untadors, que va durar mentre l'epidèmia va persistir.



      El temor als Untadors va desenrotllar algunes conductes pràctiques: ningú usava capa, per a evitar que fregara accidentalment algun untet, ni tampoc portaven hàbit o sotana els religiosos, passejant, tant laics i sacerdots, amb la roba cenyida al cos, pel centre del carrer, perquè no els caiguera alguna pols dels balcons; anaven els cavallers sense seguici a les compres i els amics se saludaven des de lluny, evitant la menor reunió social; tots portaven vinagre en un drap, amb ell cobrien de tant en tant els seus nassos, per a evitar les emanacions; ningú es tallava la barba ni cabell, perquè els barbers tenien fama d'untadors.


  Alguns metges de la pesta portaven un vestit especial, encara que les fonts gràfiques mostren que els metges de la pesta portava una gran varietat de peces de roba. El vestit típic de metge de la pesta va ser inventat per Charles de l'Orme en 1619, es van usar per primera vegada a París, i es va estendre més tard per tota Europa. El trage de protecció consisteix en un abric de tela grossa encerada, impermeable, i una màscara amb forma de pic d’au i unes obertures dels ulls cobertes amb cristall roig. Alguns dels materials que van dins del pic foren permutats amb ambre, bàlsam de menta, càmfora, làudam, mirra, pètals de roses... Un punter, un bastó de fusta, es va utilitzar per a ajudar a examinar al pacient, sense tocar-lo.


   D’altres diuen que el vestit típic de metge de la pesta va ser inventat pel cèlebre metge francès Chicoyneau, el qual dissenyaria, en ocasió de l'epidèmia de Marsella (1720), un curiós trage d'infectóleg, que sobreeixia una màscara en bec de lloro, en l'interior de la qual el doctor posava una bona quota de vinagre. Veure Arvin A. Protective clothing of doctors and other Who visits òmpliga houses. Clin Infect Dis 2002; o Walter Ledermann D. Peste en Milán: Borromeos y untadores. Revista chilena de infectología, ISSN 0716-1018. Rev. chil. infectol. v.20 n.1 Santiago  2003.


     La forma de la màscara, un bec d’au, podria estar relacionada amb la creença comuna de l'època de que la plaga s'estenia a través de les aus. Per això es creia que vestir-se amb aquesta màscara es podria allunyar la terrible malaltia. La màscara incloïa lents de vidre roig, que feien al doctor impermeable al mal d’ull, per si de cas.  El vestit es completava amb un llarg abric de cuiro, guants i barret d'ala ampla. En la mà dreta un pal blanc amb un rellotge d'arena alat, utilitzat per a moure o examinar al pacient i altres persones pròximes. El pic de la màscara era sovint farcit d'espècies i herbes aromàtiques per a purificar o neutralitzar les miasmes o "mal aire". Realitzava un doble propòsit, dissimular l'olor cadavèrica, parar els esputs i la possible ruptura de les pústules bubòniques.


Metge alemany amb la vestimenta del Doctor Pesta (segle XVII).

     La roba dels Doctors de la Pesta també tenia un ús secundari: espantar i advertir els curiosos. La seva figura es va convertir en la imatge de la mort: quan apareixien semblaven aus apocalíptiques que amb la seva presència feien fugir a tot aquell que s'encreuara en el seu camí. Aquesta vestimenta resultava, per als que els veien passar, una advertència. I és probable que els pacients, dintre del seu llit de mort, no s’haguessin  sentit massa agraïts al ser assistits per una figura que estava molt més prop d'assimilar-se a la parca, que als metges. Aquest uniforme de metges infectòlegs i voluntaris va donar origen a una disfressa que s'empra avui en dia en el Carnestoltes de Venècia, buidat ja del seu contingut tètric, que va ser superat pel lúdic.







La Velleta Verda 2012


BRUIXES: INDEX



Comentaris

Entrades populars