L'arròs de Calasparra


     Calasparra es un municipi de la Ruta de la Vera Creu entre els llocs sants de Caravaca de la Creu i Sant Toribio de Liébana.


El camí de la Vera Creu. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Calasparra. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Església de La Merced. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Església de La Merced. Sembrador d'arròs. Foto: Gonçal Vicens Bordes

     Sempre m’havia pensat que Calasparra, per allò de l’arròs, tenia alguna relació amb mi o amb Pego. No sé perquè, el trobava a prop meu i mai havia estat allí. Imperdonable, això ho havia de solucionar. La setmana passada hem vaig plantar al poble, que hem va semblar, ni més ni menys, com qualsevol poble arrosser.


Calasparra des del carrer Teniente Flomesta. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Mural dels arrosars a la carretera de Mula. Foto: Gonçal Vicens Bordes

    El que més hem va cridar l’atenció fou el seu enclavament geogràfic, al bell mig d’una fondalada rodejada de muntanyes on van a parar les aigües de quatre rius, un indret on s’embassen les aigües en quatre pantans. Aquesta abundància d’aigua afavoreix el conreu de l’arròs bomba amb denominació d’origen pròpia. Aquesta varietat d'arròs requereix una major quantitat d'aigua –que ha de ser freda- i un major temps de cocció; no sol empastar-se i aguanta llarg temps el punt de cocció. La zona de la denominació d'origen "arròs de Calasparra" comprèn els municipis de Calasparra, Moratalla i Hellín (Albacete).



Fondalada de Calasparra. Mapa: El Noroeste - Atlas Global de la Región de Murcia

     El terme municipal de Calasparra està enclavat a la comarca murciana del Nord-oest, tancat pel nord per les serres d’Algaidón que travessa el riu Segura. Al Oest les serres de la Muela, del Cerezo, Moratalla... don procedeixen les aigües dels rius Benamor i Argos. A l’Est les serres del Puerto i del Molino. Al Sud les serres de Quipar, Burete i Lavia, don neixen les aigües del riu Quipar.



Comarca murciana del Nord-oest. Mapa: El Noroeste - Atlas Global de la Región de Murcia

    La fondalada te una superfície de 185 km² on habiten 10.300 h., com a Pego, però amb un terme tres vegades més gran, doncs el nostre terme es de 52,85 km². El millor per a Calasparra és que la majoria del seu terme està regat i ple de conreus de tota mena, mentre que a Pego, tan sols la meitat del terme es pot conrear amb cultius de regadiu. El coto arrosser de Calasparra te 2000 Ha, però, tan sols sen cultiven 1200 Ha. A Pego sen cultiven 400 Ha. Al terme de Calasparra abunden  les nectarines de carn groga i blanca, els préssecs rojos i els de carn blanca, el préssec grocs, les pavies, el paraguaià de carn blanca i el de carn groga, les platerines...  




Arrosars des del mirador de Las Lomas. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Riu Segura a l'entrada de Calasparra. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Arrosars des del mirador de Las Lomas. Foto: Gonçal Vicens Bordes

    Calasparra es situa al vesant de la Serra del Molí i, als seus peus, es troba l’amplia vega arrossera travessada pel Segura i l’Argos. A l’orient dels arrossars el Quípar desemboca en l’embassament d’Alfons XIII, prop de l’embassament d’Argos. Al nord trobem l’embassament del Cenajo, compartit amb la Manxa i el de Camarillas (Hellín).



    El riu Segura naix en Santiago de Pontones (Jaen) i entra a Murcia en direcció NO-SE. No molt lluny, un poc més al sud de la Serra de Cazorla, naix el riu Guadiana en Quesada (Jaen). El Segura, de sobte, canvia de rumb en direcció NE-SO -tram que serveix de límit amb l'ampli terme de Moratalla-. Poc abans de la unió del riu Alhárabe o Moratalla, en les proximitats del Santuari de l'Esperança, el Segura canvia de nou la seva direcció, prenent una més OE, passant a discórrer en la seva integritat dins del municipi, formant la seva coneguda vega situada a la part central del mateix. 



El Segura en Santiago de Pontones. Foto: Gonçal Vicens Bordes



Naiximent del riu Segura en Pontones


Pel naiximent del riu Guadiana en Quesa. Foto: Gonçal Vicens Bordes




Conreus d’enciams a les faldes de la Serralada del Cerezo i la Muela. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Espart en el paratge del Chopillo (Calasparra). De camí a l’Embassament del Cenajo. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Royo de los Valencianos, plantació de blat, al costat del Cenajo. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Al fons les serralades que separen Murcia de Hellín (Albacete). Foto: Gonçal Vicens Bordes


Embassament del Cenajo. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Embassament del Cenajo. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Embassament del Cenajo. Foto: Gonçal Vicens Bordes


      A la zona més occidental del terme, limitant amb Cieza, es localitza el paratge denominat Canó d'Almadenes, on el Segura travessa l'esmentada Serra del Molí, lloc on se li uneix el Quípar. Per Hellín s’accedeix fàcilment al canó,  dalt del qual es troba un poblat protohistòric que controlava el camí de la costa pel riu Mundo i el Segura.




Canó d'Almadenes. Foto: Gonçal Vicens Bordes



Cova dels "Monigotes"

    Altres coses que podem veure a Calasparra es el castell, un antic Hisn (un fort) árab, amb doble muralla, que podia albergar una petita població en cas de necessitat. El castell va caure en desús després de la mateixa refundació de la Vila –com el d’Ambra a Pego- i la construcció del Palau de l'Encomana (1412). La torre, com a torre de l'homenatge, era el lloc de juraments i cerimònies. A mitjans del XIX es trobava ja en estat de franca deterioració.




Castell de Calasparra. Foto: Gonçal Vicens Bordes



Torre homenatge castell de Calasparra

     Entre les esglésies destaquen la dels Sants Abdó i Senén (1604), al interior de la qual cal esmentar el retaule principal que alberga les imatges dels Sants Màrtirs Abdó i Senén. Les talles van ser realitzades per l'escultor valencià José Dies (1942) de Llosa de Ranes, substituint a les anteriors, cremades després de iniciar-se la Guerra Civil. És seu de l'Antiga i Venerable Confraria de la Sang de Crist i la Vera Creu, albergant la important col·lecció d'escultura religiosa d'aquesta associació.



Sants Abdó i Senén 


Placeta Santos. Foto: Gonçal Vicens Bordes



Col·legi Nuestra Señora del Corazón. Foto: Gonçal Vicens Bordes

    El primer patró va ser Sant Pantaleó, el qual no degué complir molt bé en la seva tasca protectora i no va impedir una sèrie de males collites, per la qual cosa, al segle XVI adoptaren als sants francesos protectors de les collites Abdó i Senén.

     L’església de Sant Pere Apòstol és el temple més antic i major del municipi, edificat pels cavallers de l'Ordre de Sant Joan,  seu del seu priorat en 1414. En 1812 sofreix el saqueig de les tropes del mariscal Soult. Va ser incendiada el 1936 i tornada a restaurar en concloure la contesa civil.  Sobre la porta principal campeja l'escut de l'Ordre de Sant Joan. Està flanquejada per unes pilastres adossades d'ordre toscà, i sobre les que s'inscriu l'escut i els símbols papals: mitra, bíblia, bàcul i creu patriarcal. Sobre l'àtic hi ha un òcul que il·lumina el cor de l'església.



Església de Sant Pere Apòstol

    Es un temple de tres naus cobert per una volta de canó amb llunetes. El retaule major està ocupat per un Sagrat Cor de José Dies (1945). En aquest retaule podem destacar dues imatges de gran valor, un Sant Pere sedent, una peça italianitzant de finals del XVI, i un Sant Sebastià.

    La capella més interessant de totes és la del baptisme, situada a l'entrada mateixa del temple (els no batejats no podien traspassar-la),  dedicada a la Neta Concepció de Maria. Conté un magnífic retaule barroc (1769) amb una interessant imatge de Sant Joan Evangelista, també de José Dies (1944).



 L’església de Sant Pere Apòstol i l’Almodí de l'Encomana 

     El Molinico (XVI) presenta una façana amb dues torrasses desiguals a cada costat. La porta està emmarcada per dues pilastres d'ordre toscà. Damunt d’ella s'organitza l'escut de la família Melgarejo. Amb tres plantes i àmplies dependències alberga l'Arxiu Històric Municipal i la Fundació Emilio Pérez Piñero.



  El Molinico de Calasparra

      L’Almodí de l'Encomana (XVIII) és l’antic graner de l'Ordre de Sant Joan situat al principi del Carrer Major, a la Plaça de la Constitució, i molt a prop de l'Església de Sant Pere. La façana és de gran austeritat, caracteritzant-se per l'ús de maó i l'absència de balcons. La primera planta presenta arcs de mig punt - també de maó - i la superior una coberta de fusta. Comunicava en el seu dia amb l'autèntic Palau de l'Encomana que va ser demolit en 2008. Declarat Monument Nacional, actualment alberga al Museu Arqueològic Municipal: cultures argàriques, romanes i ceràmiques hispà-musulmanes del jaciment de la Vila-Vella.



Palau de l’Almodí de l'Encomana (Calasparra) i molí de blanquejar arròs.

      La Torre del Rellotge (XVIII-XX) és de planta quadrada i es divideix en tres cossos de similar altura. El segon cos conté el rellotge i l'últim posseeix una zona oberta amb tres obertures per cara per a les campanes.




    La Font de la Corredora (XVIII), malgrat la seva senzillesa, és el monument civil més important de Calasparra. La font, situada a la Plaça de la Corredera, va ser construïda sota el regnat de Carles III al 1775. Conté l'escut de la vila, la representació heràldica més completa i antiga que ha sobreviscut. El conjunt està coronat per un nen amb un peix molt posterior.



  Plaça de la Corredera. Foto: Allyouneed Murcia



Font de la Corredera

      El Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança (XVII-XX) es troba en un paratge a 6 km de la vila. L'ermita acull dues imatges de la Mare de Déu de l'Esperança, patrona de Calasparra, a la qual se'ls rendeix culte juntes. L'ermita primitiva (XVII) estava en una de les coves sobre el riu Segura, abric natural de pastors, a la qual se li han anat afegint noves sales i edificis amb l'expansió del culte.



Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança. Foto: Gonçal Vicens Bordes

    Dins del temple hi ha un bell retaule (1892) que envolta l'altar-cambril on se situen la parella d'imatges: La Pequeñica o L'Apareguda, d'estil renaixentista (XVI), manifestament prenyada, als peus de la Major, d'estil plenament barroc (XVII), una donzella que segueix els esquemes postridentins. A prop del cambril es col·loquen ex-vots de cera, rèpliques de les parts del cos sanats per la seva intercessió (mans, cor, fetges, etc), i especialment aixovars nupcials (rams, vestits), entre altres ofrenes.



Interior Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Interior Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Altar Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança. Foto: Gonçal Vicens Bordes


La pequeñica. Em sembla com si haguessin serrat la imatge per ocultar el seu embaràs. Els bustos clàssics estan fets del pit cap amunt. 

     El 2008 el papa Benet XVI va declarar un Any Jubilar i el Santuari de la Mare de Déu de l'Esperança i el van visitar prop d’un milió de peregrins.

    Explica la llegenda que va ser un pastor que buscava refugi qui va trobar la petita imatge a l'interior de la cova. Quan la autoritats eclesiàstiques de Calasparra van voler traslladar la talla a alguna església de la ciutat, la imatge va adquirir un pes desproporcionat en relació al seu petit tamany. Així es va interpretar que la Mare de Déu desitjava ser venerada a la seva gruta. A aquesta imatge, un  petit bust de Maria tallat en fusta, conegut com «La Pequeñica», se li va adossar una escultura més gran, pròpia del Barroc Murcià.



Terrasses del siru Segura. Foto: Gonçal Vicens Bordes

     Es un lloc natural i d’interès geològic on podem apreciar les terrasses creades pel riu Segura cobert per un impressionant bosc de galeria. Altres llocs naturals que podem visitar son el Canó d’Almadenes i el paratge de Cañaverosa, al riu Segura; la Cova del Puerto, a la Serra del Puerto; la Cova dels Monigotes, a la riba del Segura, amb pintures rupestres; la Serra del Molí i Sant Miquel i el Cerro Negro.



El riu Segura pel santuari de Calasparra. Foto: Gonçal Vicens Bordes

    Un altra llegenda és la història de Juanico «El resistior». Expliquen que un grup de nois, donant-se un bany al riu, es van apostar veure qui resistia més sota l'aigua, sent el jove Joan el que s’ufanejava d'aguantar més temps amb el cap dins de l'aigua. Van començar l'aposta i tots sortien a la superfície en un moment o altre, menys Joan que no apareixia. Es va fer de nit i tota la mainada que esperava a Joan va marxar a casa seva. Diu la llegenda que el seu cos va aparèixer sense vida a Cieza.



Juanico «El resistior» i el riu Segura. Foto: Gonçal Vicens Bordes

      En el menjar típics destaquen els arrossos, com l’arròs de conill amb “guíscanos” (Lactarius sanguifluus)  i amb caragols serrans; arròs i “alubiones” (fesols blancs secs); arròs i pollastre; arròs amb magre i faves; arròs i jardí, amb carxofes, alls tendres, pebrera roja, nyora, bajoques... i una llauna de tonyina i molles de bacallà; arròs vidu (amb pocs ingredients i bon sofregit de grans d'alls, 2 patates, 3 cullerades de tomàquet fregit casolà, 4 nyores i una cullerada de pebre vermell dolç); arròs amb “mondongo” (“callós” d’estómac i potes de cabrit); arròs amb alls tendres, sèpia i cloïsses; arròs amb alls tendres, bacallà i cloïsses.




    Entre els rostits i carns destaca el de cap o colzes de xai, conejico espatarrao, piernecica de cabrit (al forn en llanda); costillicas de cabrit fregides amb alls tendres, xulles de be a l'all “cabañil”. Pechuguica de pava a la brasa (per Nadal). Magre fregit amb tomàquet i guízcanos.

    Interesants son els guisats, estofats, escudelles, com la “Caldera” (toro guisat amb cigrons i verdures); els Parracs (andrajos) son un guisat de carn de llebre o conill, en el brou es deixa coure un sofregit de tomàquet, pebrot i ceba, i unes tires de massa de farina que per les seves formes ens recorden trossos de tela trencada, d'aquí el seu nom. La “Aletría” paraula que ve de l'àrab "al-itriya" que significa aliment en forma de fils fet amb farina (avui tallarins) amb el bacallà, gambes,  calamars i floricol, morrongo, alls tendres, pèsols, faves...; els Michirones son faves seques, pernil, xoriço i pebre vermell i es consumeix a l'hivern i com a tapa en molts bars durant tot l'any.



     Molt bons els potatges de cansalada (amb espinada de porc); de genolls; de tabillas (faves tendres amb la seva beina). Les amanides de Mulli (Moje) con tonyina en conserva, tomàquets,  ous durs, tomàquet escorregut tipus pera en conserva, 1 gra d'all, 1 ceba tendra, olives verdes i negres, tàperes en conserva, formatge fresc, oli, vinagre, pebre negre acabat de moldre i orenga picada. Amanida de alubiones. Amanida de patates rostides i olivicas verdes.




     Les verdures es poden preparar en Zarangollo, on farem rodanxes fines de carbassó, ceba tendra,  3 ous i oli d’oliva; el “caldico” d'espàrrecs; els Guíscanos (rovellons).

    Entre els fregits trobem les “Migas” de pa o de farina; de pa amb xocolata (per esmorzar); Mortirigüelo  de matança del porc, amb el fetge i la saura (freixura).

Comentaris

Entrades populars