L’Aldea del delta de l’Ebre


 Agraïments a https://laldea.cat/poble

    Hem visitat l’Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea, envoltada pels extensos arrossars del delta de l’Ebre. El nom de l'Aldea prové de l'àrab "dala" ("al-dala”) que significa "poblet". Específicament, en el context i la llengua àrab de Al-Àndalus es refereix a una "finca estatal encarregada a un governador per gaudir dels rèdits mentre estiga al seu càrrec". L'Aldea té l'origen a la masia (almunia) d'aquesta finca, protegida per la torre.


Vista de l’Aldea des de l’Ermita de la Mare de Deu


La Torre i l’Ermita de l’Aldea


La Torre de l’Aldea, un bon lloc per passar la nit

    El conjunt actual de la torre i l'ermita -probable emplaçament de l'antic poblat- són testimonis d'aquests orígens. La torre actual és una reedificació de l’antiga torre medieval, de la que tan sols es conserva el basament en talús. La resta de la torre va ser reedificada en 1936. L’accés es realitza per una petita porta dovellada. A la cara frontal hi ha quatre làpides, dos de les quals esmenten les reedificacions realitzades durant eles anys 1586 per en Jordà, i el 1856 per Guzmán de Villoria. Les altre làpides son de 1936, i en una d’elles es cita la reconstrucció feta per Bau Nolla.


Làpides de la façana de la Torre.

     L’Ermita fou probablement una almúnia àrab. Va ser donada al cavaller Bernat de Belloc l’any 1148 per Ramon Berenguer IV . El cavaller va repoblar el lloc i fundar l’església de Santa Maria.


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea

     El santuari de la Mare de Deu de l'Aldea està documentat des de el segle XII. A més l'Ermita disposa d'un retaule de 40 m2 (un dels quadres més grans de les Terres de l'Ebre) realitzat pel pintor calero Joan Rebull. Descarrega't la Guia didàctica de la Torre


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea


Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea

  
Ermita de la Mare de Deu de l’Aldea

      El Castell de l’Aldea, recentment redescobert, fou aixecat pels àrabs damunt de les estructures d’una vil·la o factoria romana, en aquest lloc d’especial importància estratègia al territori: dominant l’antiga desembocadura del riu i les principals vies de comunicació de la costa.


El Castell de l’Aldea



El Castell de l’Aldea i el cementeri municipal


     El Castell ocupa una superfície d’uns 675 m2 i tenia una estructura rectangular de 25 m de de costat. A l’interior hi havia una torre central i diverses dependències, característiques d’aquest tipus de fortificació. A l’exterior han aparegut les restes d’un antic forn de ceràmica.





    L’Aldea creix en època musulmana, no obstant, ja existia en l’època romana i per allí passava la Via Augusta. Es tractava d’un poble de frontera entre el Comtat de Barcelona i el Califat d’Al-Àndalus. Lloc de pas de mercaderies, persones i cultura. Durant el franquisme va arribar la carretera Nacional 340 i amb aquesta el moment de major creixement del poble. Descarrega’t un plànol del poble.



    Per altra banda, també podem visitar en la zona una sèrie de “coeteres” que son construccions que es van fer en 1940 per llançar coets contra les pedregades en diferents punts del delta de l’Ebre. Els coets granífugs, i els seus suports de llançament, havien d’emmagatzemar-se en llocs secs, però aquestes ubicacions eren difícils de trobar en un indret tan humit com el delta de l’Ebre, característic pels seus arrossars, uns camps que durant la major part del cicle de cultiu resten inundats. Les edificacions també havien de reunir condicions de seguretat suficients per al desenvolupament de la feina dels disparadors dels coets, els anomenats coeteros.


Coetera de Ravanals (L’Aldea)


Coetera de Pesigo (l’Ampolla)


Coetera de Buda (Sant Jaume d’Enveja)


Coetera de  Paredols (l'Ampolla)


Coetera de Navarro (Sant Jaume d'Enveja). Fot: Ferran Torta


Coetera de Pinyol (l'Ampolla)


    En la zona muntanyosa, al est de la serralada del Coll d’Alba, a 4’5 km de l’estació de l’Aldea, podem visitar la Torre de Benixarop de planta circular, força enrunada, i les restes del mas amb els corrals, que conserven la seva estructura exterior i les teulades, però amb l'interior enrunat. L'aparell de la torre presenta una forta degradació amb perill d'enfonsament. Un altra visita la podem fer a la Torre de Burjassénia que és un edifici militar, una torre de defensa de planta circular que està situada dins un mas. Finalment, contant la torre de l’ermita, visitarem la Torre de la Candela y acabarem de conèixer les quatre torres de l’Aldea. La Candela és una construcció defensiva i de vigilància del municipi de l'Aldea. És un bon exemple de torre de guaita o de senyals, que vigilava la desembocadura de l'Ebre. Està situada a la riba esquerre de l'Ebre, a mig camí entre el castell d'Amposta i la torre de Burjassénia. Un lloc ideal per fer pícnic amb família amb taules i rostidors.



Torre de Benixarop de planta circular, força enrunada.


La Torre de Burjassénia  és un edifici militar de defensa.


La Torre de la Candela es un lloc ideal per fer pícnic i un bon exemple de torre de guaita o de senyals, que vigilava la desembocadura de l'Ebre.


Comentaris

Entrades populars