El genet màgic de Acumuer

    Estem a la Jacetania i visitem uns dels pobles menys coneguts del Pirineu, en concret Acumuer, una localitat de l'Alt Gállego (Osca) situat a la Vall del riu Aurín on acaba la carretera que ve de Larrés: hem aplegat a la capçalera de la vall, on abunden els avets i els faigs, així com els teixos, les propietats dels quals, igual que curen, poden matar. Juntament amb Asqués, Bolás, Asún i de Isin, el 1965 van ser absorbits pel terme municipal de Sabiñánigo.


Acumuer en la vall d’Aurín, al fons els pics Collarada i la Collaradeta. Foto: Gonçal Vicens

    Es tracta d'un poble mil·lenari on es criava i fabricava tot el necessari per viure, ja que durant mesos quedaven aïllats. Darrere del poble s'insinua el pic Collarada i la Collaradeta, geogràficament pertanyen a la vall de Canfranc però amb gran ascendent sobre Acumuer.


Acumuer. Foto: Gonçal Vicens

    La vall té una àmplia zona de praderies esquitxada de bordes, per on discorre el riu amb petites cascades, ascendint fins al estany de Bucuesa, preciós llac natural d'origen glacial situat a més de 2.000 m.
    Al poble destaca l'Església Parroquial de l'Assumpció i, properes a Acumuer estan les ruïnes de l'Ermita de Nostra Senyora del Pueyo, lloc que albergava a la Verge del Pueyo, talla romànica de principis del segle XIII.


Església Parroquial de l'Assumpció (Acumuer). Foto: Gonçal Vicens


Ermita de Nostra Senyora del Pueyo (Acumuer). Foto: Jon Zabala


Verge del Pueyo, talla romànica de principis del segle XIII. Foto: Gonçal Vicens


Plaça d’Acumuer. Foto: Gonçal Vicens

    A la porta de la Casa Bordetas apareix un relleu molt curiós, en la clau de l'arc d'entrada, en el qual apareixen tres cares. La central destaca perquè sembla ser la cara d'un genet sobre un cavall. Una mena de capa de cinc petites bandes baixen des d'aquesta faç central al llom del cavall (o animal que fa les vegades del mateix). Aquests relleus són coneguts com motilones.


Casa Bordetas


Motilón de Casa Bordetas. Foto: Gonçal Vicens


Casa de Acumuer. Foto: Gonçal Vicens

    Segons Fernando Biarge, destacat fotògraf de la Jacetania, els motilones representen els avantpassats de la família, de fet són la representació del culte totèmic als avantpassats, el tronc de l'arbre familiar el record està present en tot moment en l'esdevenir de la casa . Es col·locarien, per tant, com a record dels avantpassats, de manera que protegeixin als seus descendents i puguin donar així continuïtat a la Casa pairal. Són creences paganes, ritus de protecció de les cases, com les xemeneies que evitaven que les bruixes que sobrevolaven les teulades de les cases sobre les seves escombres, entressin a les llars a través de l'única entrada que no podien tancar. D'aquí, que els objectes col·locats sobre aquestes, rebin el nom de espantabruixes.


Prem aquí si vols saber més sobre les xemeneies espantabruixes.
Ampliar coneixements sobre  bruixeria.

Comentaris

Entrades populars