Frank Frazetta (1928–2010)


L'home, vist per si mateix en la seua època d'esplendor personal i professional


      Es un dibuixant i il·lustrador nord-americà, el treball del qual per al gènere de la fantasia i la ciència-ficció són àmpliament coneguts per tots els aficionats del còmic, món en què s'erigeix com un autèntic gran mestre. Les seves obres han sigut font de tota una plèiade de dibuixants durant dècades, des de Borís Vallejo, Jeff Jones, Bisley, Suydam, Neal Adams o el mateix Richard Corben, tots ells admiradors de la seva obra en major o menor mesura; algunes de les seves millors peces han aconseguit en el mercat valors pròxims al milió de dòlars.


Possiblement, aquest formidable artista ha sigut qui millor ha recreat la màgia de Conan, el cèlebre personatge de Robert T. Howard, o almenys, qui ha fixat per al personatge els seus trets típics, més enllà de la visió original del seu creador literari. Encara recordem amb reverencial temor la primera vegada que ens trobem amb alguna de les seues fabuloses il·lustracions que ornaven la coberta d'un vetust còmic d'horror, com el Vampus, o el Creepy, les portades dels quals van ocupar els dibuixos de Frazetta en no poques ocasions. El llegat gegantí de Frazetta pertany ja per dret propi a la història de la cultura del nostre segle vint. 


Dibuixos de Frazetta per a diverses edicions de Conan. Imatges: Golden Age Comic Book



Conan, vist magistralment pel genial Frazetta


Una altra il·lustració per a Conan, de Frazetta. Imatge: Golden Aparte of Còmic Book

      La seva carrera, que va començar com a dibuixant publicitari, ha estat vinculada durant molt de temps a l'editorial Warren i al còmic d'horror i fantasia, gènere en què va començar a destacar en gran manera i pel que va aconseguir la seva merescuda fama. Les seves espectaculars creacions, tècnicament impecables, de prestància pictòrica, han il·lustrat innúmeres portades de llibres, cartells de cinema, magazins o cobertes de discs.



El domini de l'anatomia i el clarobscur de l'artista donava  als seus monstres un verisme i credibilitat poca comuna


Una de les primeres il·lustracions del genial autor, de principis dels vuitanta


Portada de Frazzeta para Creepy


 Un xicotet plagi de les figures de Frazetta en aquesta coberta per a li edició espanyola d'El llibre de l'Inexplicable, de Jacques Bergier, de la inoblidable sèrie Realisme Fantàstic.

     Una travessia, un viatge, una aventura  sense riscos ni accidents no val la pena de ser viscuda ni comptada. A l’estil dels antics viatges del xamans siberians el genial Frank Frazetta, representava com ningú la lluita de l'heroi o l'heroïna contra  el Caos, contra els monstres que impedien al heroi aplegar al més enllà on vivien els seus avantpassat i demanar-los favors.









La Velleta Verda, Pego 2012
Amb permís de Frank Frazetta (des del més enllà) i dels seus hereus i del F.B.I. 







Comentaris

Entrades populars