EL LLENTISCLE (Pistacia lentiscus)
És molt típic de les nostres muntanyes on creix en comunitats de murta,
coscoll, margalló, aladern, arítjol i serveix de protecció i aliment a ocells i
altra fauna exclusius d'aquest ecosistema.
Llentiscle del Bnc de la Canal (Pego). Foto: Gonçal Vicenç
Quan l’home i el foc no ho impedeixen, el
llentiscle pot aplegar als 7 m d’alçada. Plà d’Almisserà (Pego). Foto: Gonçal Vicenç
Del seu làtex s’elabora una goma aromàtica,
coneguda con màstic o mastegui,
utilitzada en la Grècia clàssica i actual com xiclet. Es considera que el màstic el de
l'illa de Quios és el de millor qualitat, el que li ha reportat a aquesta àrea
geogràfica grans beneficis econòmics i certa fama (el mateix Cristòfor Colom va
comerciar amb la resina d'aquesta regió).
Venda de màstic com a complement alimentari. Foto:
Gonçal Vicenç
El màstic s’empara en medicina odontològica com a ciment dentari i
per fer vernissos. També s'utilitza per aromatitzar licors i la goma de
mastegar per enfortir les genives i perfumar l'alè. No obstant això a la nostra
terra mai s'ha emprat per obtenir aquesta substància de manera industrial.
Màstic del llentiscle. Foto: Gonçal Vicenç
Entre les propietats medicinals
del llentiscle destacaren els seus
efectes beneficiosos en problemes catarrals pulmonars, per a la gota i el
reumatisme. També s’ha utilitzat contra la diarrea, gonorrea i leucorrea.
S'ha recomanat l'ús del mastegui
en locions externes contra les ferides amb hemorràgies o picades d'insectes i s’ha
usat com anestèsic per als mals de queixals. Recentment s’ha descobertes la seva
capacitat per matar a l’ Helicobacter
pylori bacteri causant d'úlceres
peptiques.
Flors del Llentiscle. Foto: Gonçal Vicenç
Abelles pol·linitzant les flors del llentiscle. Foto:
Gonçal Vicenç
La Mastika és considera la
beguda nacional de Macedònia del Nord. Conté un 45% d'alcohol, té un gust fort
no molt diferent al del brandy, i sol fer-se amb la maceració de raïm, panses,
prunes o figues. Sol servir-se sobre gel
i de prendre amb “mezzedes”, que son
aperitius grecs.
Mastika grega, beguda aromatitzada amb llentiscle
i anís. Foto: Gonçal
Vicenç
Aperitius grecs coneguts com “mezzedes”. Foto: Gonçal Vicenç
A Bulgària, es combina sovint
amb licor de menta per obtenir un còctel tradicional anomenat Oblak (облак 'núvol'). A Romania s'usa com brindis en els casaments i
es creu que és un bon acompanyament dels plats tradicionals de pollastre.
Oblak (облак 'núvol') búlgar. Foto: Gonçal Vicenç
El rakí turc i el arak iranià (no
confundir amb l’Arrck del sud d'Àsia i Orient Mitjà elaborat mitjançant la
fermentació de saba de flors de coco, canya de sucre i gra que pot ser arròs
vermell. L'Aran té gust de anís i es consumeix a la Mediterrània Oriental i
Àfrica del Nord.
Rakí turc. Foto: Gonçal Vicenç
Arack iranià. Foto: Gonçal Vicenç
El rakí (Llet de lleó) és la beguda nacional de Turquia. El més clàssic
s'obté de la doble destil·lat de panses o raïms frescos, al que després se li
afegeix anís i màstik. Si un turc et convida a prendre aquesta beguda i la
rebutges, pot significar una greu ofensa. El rakí es pren amb aigua ben freda, gel i
mezzes, com el arak iranià, una beguda anisada que es produeix també al Líban, Síria,
Jordània, Palestina i Israel. El color lletós d'aquestes begudes es deu a
l'anís, com en la cassalla valenciana.
Comentaris
Ara veig que en sabia ben poca cosa, gràcies.
Josep M. Miquel