El Poble Nou del Delta


   Les notícies més antigues de l'àrea on s'ubica el Poblenou del Delta fan referència a la recol·lecció de la sal i la pesca. Al llarg dels segles XVI-XVII s'hi desenvoluparen altres activitats, com ara l'aprofitament de sosa i les pastures. Allà vivien famílies disperses en barraques construïdes als terrenys cedits per la Comandància de Marina 



      El poble actual va ser construït el 1955 a la desembocadura de l’Ebre, al costat de la pantena de l'Encanyissada en una zona on hi havia muntanyes d'arena, i d'altres on hi havia gorgs (una forma de pou) o galatxos (una forma de canal erosionat pel mar quan pujava i baixava). Els seus pobladors van desermar i aplanar els terrenys i van construir una xarxa de desguassos i camins. El poble es deia Villafranco del Delta en honor a Franco. L’any 2003 la Generalitat Catalana li va canviar el nom. 


Ronda dels Pins. Foto: Gonçal Vicens


Carrer Major. Foto: Gonçal Vicens


Carrer Major. Foto: Gonçal Vicens


Lloguer de bicicletesi pat al carrer Major. Foto: Gonçal Vicens
i

Escola al carrer de l'Ebre. Foto: Gonçal Vicens


Església del Poble Nou del Delta. Foto: Gonçal Vicens

    Poblenou del Delta és un nucli situat en ple delta de l'Ebre, confrontant amb la badia dels Alfacs, la llacuna de l'Encanyissada i la península del Trabucador, un paratge realment singular i encisador. Les cases blanques amb pati i jardí interior donen al poble el seu toc característic, diferent de la resta de localitats que trobem a les rodalies. Poblenou del Delta és un municipi molt tranquil, en el qual es pot gaudir de la gastronomia típica del Delta (arrossos amb ànec, l’anguila fumada, el suquet de peix o les carxofes), i del paisatge amb els arrossars que l'envolten.


L'Encanyissada. Foto: Gonçal Vicens


Punta del Fang. Foto: Gonçal Vicens


Gonçal Vicens a la Barra del Trabucador. Foto: Gonçal Vicens


El Port dels Alfacs. Foto: Gonçal Vicens


 El Port dels Alfacs. Foto: Gonçal Vicens

    Cal destacar la importància de la seva fauna i flora, gaudint d’una aula de natura, una casa de colònies per albergar estudiosos de la natura i lloguers debicicletes per fer un tomb naturista pels voltants.

Comentaris

Entrades populars