El Castell templer de Miravet


    El castell de Miravet s'aixeca sobre la roca, protegit per l'espadat del riu i per un perímetre de muralles de 25 metres d'alçada. Les vistes son impresionants. A mi m'agrada, especialment, l'antiga vía d'accés al poble, la Costa de Riago, amb l'empedrat original, un camí que comunicaba l'antic pas de barca i el molí medieval.


Vista de Miravet

Vista de Miravet des del Castell


El riu Ebre enfila cap a Benifallet




Vistes des del castell de Miravet

    Preciós el poema de Roc Llop (que va patir els horros dels camps d'extermini nazis) que roman inmortalitzat en uns taullels de fang al penya-segat del riu.


Costes de Riago amunt
trescava, trescava,
amb un feix de llenya al coll
suava, suava.

Un a un els esglaons
comptava, comptava,
abans que arribés al foc
la llenya ja m’escalfava.

El pare vora del riu
barbets i anguiles pescava,
la mare a l’altre costat
la roba dels rics rentava.

Amb la llenya que jo hi duc
l’àvia el foc espavilava
jugant, jugant pel carrer
la fatiga se’m passava.

Costes de Riago amunt,
les de la vida muntava
per la noia del record
la dona d’ara canviava.

Costes de Riago amunt
les de la vida muntava.
Costes de Riago amunt

                      quin goig si les davallava.          

Costa de Riago, amunt…
Un món d’infancia passava.
Costa de Riago, amunt,
la de la vida muntava.

També el compte n’he perdut,
de pujada i devallada.
Pel noi que em porta el record,
L’home que ara sóc,
canviava!


    Va ser la seu d'una de les comandes catalanes de l'orde del Temple més importants. Respon a un model de construcció militar creada a Terra Santa i difosa a l'Occident europeu per l'orde del Temple. El de Miravet és considerat un dels millors exemples d'arquitectura militar templera d'Europa. 


El Castell templer de Miravet


El Castell templer de Miravet


 El molí d'oli 

 El molí d'oli 


L'arc de mig punt és la Drassana o molí salat


     El molí d'oli també va ser un hostal on s'allotjaven els llaguters que havíen descarregat les seves mercaderies a la Drassana o molí salat, nom que procedeix pel comerç de la sal que aquí es feia.


    La situació privilegiada de Miravet, entre meandres i penya-segats, explica que els ibers ja s’hi instal·lessin. Durant el domini àrab, Miravet es va integrar a l’estructura defensiva que es va establir al llarg de l’Ebre i va ser un dels darrers reductes del poder islàmic en terres del Principat.

    Durant la Guerra Civil espanyola les tropes franquistes van ocupar Miravet per primer cop el 5 d’abril de 1938. Els soldats del 7è batalló d’Arapiles es van replegar al castell i s’hi van fortificar, impedint l’avanç republicà. Aquesta situació va durar poc. Les ordres per als soldats republicans eren de recuperar la població i desallotjar els franquistes, que els atacaven des del castell. La nit del 25 de juliol, en fer-se de dia, els soldats republicans de l’11a divisió del V Cos d’Exèrcit de Líster van col·locar l’artilleria a l’altra riba del riu per tal d’atacar les defenses del castell. Amb nombroses baixes i la mort del comandant del batalló, els supervivents franquistes van decidir rendir-se.

Soldats republicans cruen l'Ebre a Miravet


El lloc per on van atravessar l'Ebre el republicans

    Quan vages a Miravet no deixes de veure el Pas de Barca que permet creurar el riu o no hi ha ponts. Des d'aquest punt tenim una vista excepcional de Miravet i del bosc de ribera.

 Bosc de ribera a Miravet

 El tamarigar de Miravet


El meàndre de l'Ebre a Miravet

    En aplegar al poble, el primer que ens crida l'atenció -a part del castell- es l'embarcador situat a la vora del riu, on podem contemplar el poble sobre les roques que es precipiten sobre el riu.

 El Pas de Barca



    Si passeges per dins del poble veures el Portal del Motxo que ens condueix al conjunt històric medieval, un entramat de carrers estrets com un laberint. A vpora del rius trobarem les plaque de les riuades de 1787 i 1907. Crida l'atenció la placa de 1787 sobre el Portal del Moxo.

Portal del Moxo, riuada 1787 
Ca l'Enric de Toi "Llaguter, riuada 1907

    A la petita plaça de Sanaqueta podrem descansar i contemplar una magnífica vista sobre el riu Ebre. Es veu el meandre, els camps de cultiu i el tamarigar. En la plaça contemplarem l'església vella, un espai on es fan activitats culturals.





Varies vistes des de la Plaça de Sanaqueta

    El tamarigar (tamarits) es un econsistema fluvial protegit, on abunden els canyissar, jonqueres i arbuts variats. Té un alt valor botànic i ornitològic, semblant a l'espai natural de Sebes (a Flix).

Comentaris

Entrades populars