Misteris de Valldemossa

     Continuant el nostre viatge per la Serra de Tramuntana, que recorre el nord de Mallorca, arribem a la vall de Mussa o Muça, on el noble àrab així anomenat, va fundar diverses alqueries, actualment convertides en un poble dels més turístics de les illes.

     Valldemossa és un poble de carrers estrets i costeruts, on es conserva la casa natal de Santa Catalina Tomàs. La gent acudeix per veure la seva cartoixa i el record que hi va deixar en l'hivern de 1838-1839 l'estada de la parella romàntica integrada per Chopin i George Sand. Chopin va compondre allà els seus Preludis Op. 28 i Sand va escriure Un hivern a Mallorca.

El misteriós resplendor de Valldemossa 

      La casa natal de Catalina Thomas i Gallard, nascuda el 1531, és lloc de llums estranyes.




Rajola devocional amb la santa de petita acompanyada de Sant antoni.. Foto: Gonçal Vicens Bordes


    Una nit, la nena es va despertar i va observar la seva habitació i la resta de la casa inundades d'una llum tan clara com el Sol. Rutinàriament, la nena es va aixecar i va anar a la font a recollir aigua i en arribar va veure el rellotge de la Cartoixa marcava les dotze de la nit i, a més, la campana que cridava als frares a matines. Atemorida, es va posar a plorar i li va aparèixer una figura, la descripció coincideix amb Sant Antoni Abat, la va agafar de la mà i la va portar a casa per descansar. 




 Rajoletes devocionals de la santa a Valldemossa. Foto: Gonçal Vicens Bordes

    Caterina Tomàs era de complexió malaltissa, sembla que tuberculosa, i sentía amb freqüència experiències místiques. Els seus extasis solien durar unes 24 hores i alguna vegada, espantades les seves companyes, havien anat a buscar herbes remeieres de Miramar, a tocar de casa seva, per treure-la d’aquesta situació en què es trobava. 

     Quan tornava en si narrava les seves lluites amb el Mal. Tenia fama de visionària amb aparicions de santa Caterina d’Alexandria, sant Antoni de Padua i àngels, i de preveure el futur, cosa que impactà el bisbe Arnedo.

     A Santa Margalida li tenen gran devoció i el seu record es guarda en la casa de la retoría.


Placa a la Casa de la Retoría conmemorant el "trànssit" de sta. Catalina Thomàs. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Imatge de Santa Catalina Thomàs a Santa Margalida. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Casa de la Retoría de santa Margalida. Foto: Gonçal Vicens Bordes

Pati d'entrada a la Casa de la Retoría. Foto: Gonçal Vicens Bordes


Els fantasmes de la Finca de S’Estaca (Valldemossa)



      La finca es situa a la costa, a la zona de ses Ànimes. Fantasmes i crits a les nits, manifestacions i esperits. No obstant això, l'artista Michael Douglas i la seva dona Diandra la van comprar.



S’estaca. Foto: Gonçal Vicens Bordes
 



La finca de l’actor Michael Douglas. Foto: Gonçal Vicens Bordes



Comentaris

Entrades populars