Els miracles de Sant Cabrit i Sant Bassa

      Sempre he pensant que al voltants dels jaciments arqueològics surten moltes llegendes de misteris. Els orígens de l’ocupació del cim d’Alaró són incerts. Es parla d’un primer assentament talaiòtic a les coves que trobem als voltants del Castell d’Alaró, però el cert és que no s’ha trobat cap resta del període. Els primers materials que daten una possible primigènia ocupació ho fan als voltants del segle V-VII de la nostra era, període tardo-antic o bizantí. Les  primeres fonts escrites que xerren del Castell són les citades per Ibn Hayyan, Al Zuhri o Ibn Jaldún, que fan referència a un assentament previ a l’ocupació musulmana de l’illa. Ja és durant l’ocupació musulmana de Mallorca, quan trobem un alt índex de materials en superfície i restes arquitectòniques d’aquest període al Castell.

           En Alaró, a l'ermita de les ruïnes del castell, es venera als sants Sant Cabril i Sant Bassa (l'Església no els reconeix) doncs els seus miracles van consistir a tallar els caps dels partidaris de don Alfons d'Aragó (1285) i en ser cremats vius quan van caure en mans del rei. 


Ermita d’Alaró. Foto: UEP! Cosetes de la nostra terra

      En temps llunyans, el bon rei Jaume II governava aquesta petita illa amb gran encert. Així i tot no va durar molt la bonança i el seu nebot, el fill del rei d'Aragó Alfons o "Anfós", va prometre al seu pare (el rei Pere III el Gran) conquerir aquestes terres. La temuda invasió es va produir l'any 1285 i els pocs fidels al rei legítim es van refugiar al Castell d'Alaró, on els soldats Guillem Capell Cabrit i Guillem Bassa van resistir amb gran valentia.


Miquel Bestard va recrear en 1629 el martiri de Cabrit i Bassa. L'obra es conserva a Cort. Foto: Gonçal Vicens Bordes

       L’Infant Alfons en persona va acudir al peu de les muralles a exhortar la rendició dels seus defensors; Cabrit va contestar que no coneixia un altre rei que el Jaume i que, a Mallorca, el "anfós" (mero) es menjava cuinat al forn. El rei, ple d'ira, va demanar el nom de qui gosava parlar-li així, i en sentir la resposta va jurar que venjaria l'ofensa rostint al traïdor en una graella. I així ho va fer. Quan els defensors del castell es van rendir a causa de la fam, Cabrit i Bassa van ser arrestats i cremats a la plaça del Lledoner de Los d'Amunt, a Alaró. Arran del que ha passat, els mallorquins els van considerar màrtirs i van ser elevats popularment a la categoria de sants.



Ermita de Nostra Senyora Castell d'Alaro. Foto: Mallorca Ferienwohnung Info

Comentaris

Entrades populars