Arnes exòtiques


William Home Lizars (1788-1859)

        Estic enamorat d'un munt d'il·lustradors, molts dels quals no tindreu més remei que observar-los, perquè a partir d'ara inici una secció del blog en la que desfilaran els millors dibuixants que conec i els que m'agraden particularment. 
  
      Entre ells es troba  W. H. Lizars, nascut en 1788 a Edimburg, fill del gravador en plaques de coure Daniel Lizars. El nostre il·lustrador, primer va ser aprenent amb son pare i, més tard, va estudiar en l'Acadèmia de John Graham per a aprendre pintura.

       En 1812 va enviar dos obres, "Lectura de la Voluntat" i "La boda escocesa” a la Royal Academy de Londres, obtenint gran èxit i sent gravades per Charles Turner. No obstant això, la mort de son pare eixe mateix any, li va obligar a abandonar la pintura a fi de mantindre sa mare i la família, dedicant-se al negoci del gravat.

     Lizars havia aprés molt bé amb son pare la producció de gravats per als llibres. En 1818, va ser contractat, junt amb Andrew Geddes, Allan William, i el rector John Thompson, per a fer un registre pictòric de les insígnies d'Escòcia. Va realitzar moltes il·lustracions com les Cartes als seus parents (1819) de J. G. Lockhart, una guia satírica del món literari d'Edimburg; paisatges com Les vistes del Lancashire de N.G. Phillips; làmines d'anatomia i història natural com Les aus d'Amèrica de J.J. Audubon.

     Va col·laborar en la difusió turística d'Escòcia, que havia rebut un gran impuls gràcies a les novel·les de Walter Scott, amb les seues estampes pintoresques d'Edimburg publicades en El turisme d'Escòcia de Robert Chambers i El retrat d'Escòcia, amb un fabulós gravat del Loch Katrine, l'abadia de Melrose, la casa Abbostford d'Escolta…

  

Frontispici del vol. III of Tals of a Grandfather, Sèrie Segona.

        Lizars va ser un gravador prolífic que va contribuir en nombroses edicions de les obres de Sccott. Va produir les portades de Novels and Tals of the Author of Waverley i Les obres poètiques de ‘Sir' Walter Scott (ambdues  de 1821). Va fer un gravat del Castell de Crichton per a  Provincial Antiquities and Picturesque Scenery of Scotland (1826). Va dibuixar els frontispicis de Tals of a Grandfather (1828-31) i Letters on Demonology (1830). Va il·lustrar la Miscel·lània d'obres en prosa de Scott (1835-36) i The Novels and Tals of the Author of Waverley (1821).





BibliOdyssey

Arnes exòtiques

      Gravats de "Arnes exòtiques" Per James Duncan, 1843 en NYPL. Selecció d'imatges, quasi totes es mostren a grandària completa. ["Arnes exòtiques " Del vol. XXXVII de la "Biblioteca del naturalista" (Vol. VII Entomology)]















La Velleta Verda, 2011


Comentaris

Entrades populars